instagram
Instagram
dr.gurayyilmaz
whatsapp
Whatsapp
Dr. Güray YILMAZ
Telefon
+90 (505) 814 7055
Email
info@gurayyilmaz.com
Adres
Denizli / Türkiye
Anasayfa
Cerrahi İşlemler
Ameliyatsız İşlemler
İletişim
Hakkımda
Yağ Şekillendirme Cerrahisi (Liposhaping)
Liposhaping
Yağ dokusu yağ hücrelerinden oluşur. Ergenlikten sonra vücutta yeni yağ hücresi oluşmaz. Şişmanlayıp zayıfladıkça var olan yağ hücreleri büyüyüp küçülürler. Yağ dokusu vücudun enerji ihtiyacını karşılar. Ayrıca yağ dokusundan bir çok hormon da salgılanır.
Vücudumuzda iki tür yağ dokusu mevcuttur. Bir tanesi deri altında yer alan ve kilo alıp verdikçe kalınlaşıp incelen yağ dokusu. Bu yağ dokusu rejimle ve sporla inceltilebilir. İkinci bir yağ dokusu ise daha derinde yer alır, genetik olarak kodlanmıştır ve rejimden ve spordan fazla etkilenmez. Bu yağ dokusu kişinin ailesel ve ırksal özelliklerine göre birikim gösterir. Kişisel farklılıklar göstermekle birlikte, yağlanma kadınlarda sıklıkla kalçalar, bacaklar, basenler ve karında, erkeklerde ise göbek ve belde olur. Erkeklerde ayrıca karın içi yağlanma da sık görülür. Bu sorunun giderilmesi sadece diyet ve sporla olabilir. Karın içi yağlanma özellikle kalp hastalıklarına zemin hazırlar ve giderilmesi önemlidir.
Vücuttaki yağ birikimleri birçok hasta için sıkıntı kaynağıdır. Özellikle 30 yaşından sonra belli bölgelerde oluşan yığılmalar rejim ve spordan fazla etkilenmez. Dirençli yağ dokusu hasta kilo verse de genellikle erimez. Birçok kadın rejim ve sporla kilo verse bile basenlerindeki yağlardan kurtulamaz. Rejime devam ettikçe istemediği yerlerden doku kaybetmeye başlar, yüzleri çöker, göğüsleri boşalır, ancak basenlerde bir incelme olmaz. Bu tür durumlarda “Liposhaping” etkili bir çözümdür.
Vücuttaki yağ dokusunun vakum yardımı ile alınmasına ve gerekli bölgelere yağ aktarılmasına “Liposhaping” ya da “Yağ Şekillendirme Cerrahisi” adı verilir. İşlemin temeli “Liposuction” yani “yağ emme” işlemidir. Buna yağ enjeksiyonlarının da eklenmesi işlemi daha kapsamlı hale getirmiştir. Liposhaping işleminin amacı hastayı zayıflatmak değil, vücudunu şekillendirmektir.
Liposhaping nasıl yapılır?
Liposhaping, Liposuction ve yağ enjeksiyonu işlemlerinden oluşur. İşlemin ilk aşaması ameliyat öncesi çizimleridir. Hasta ayakta iken vücudun nerelerinden ne kadar yağ alınacağı ve nerelere yağ ilave edileceği belirlenir. Ardından hasta ameliyata alınır. Yağ alınacak bölgelere uyuşturucu (lokal anestezi) ve kanamayı önleyici (adrenalin) ilaçlar içeren sıvı verilir. Küçük delikler açılır. Bu deliklerden ince borular (kanüller) sokularak vakum yardımı ile yağ dokusu emilir. Vakum enjektörlerle ya da motor yardımı ile oluşturulur. Yağ verilmesi planlanıyorsa emilen yağ steril bir ortamda toplanır, yıkanır, süzülür ve gerekirse santrifüje edilerek yoğunlaştırılır. Hazırlanan yağ, ilave edilmesi gereken bölgelere daha ince kanüllerle verilir.
Kimler Liposhaping için uygundur?
Liposuction işleminin başarısı deri elastikiyetine bağlıdır. Alttaki yağ dokusu boşaltıldığında derinin tekrar kendisini toparlayabilmesi için elastikiyetinin iyi olması gerekir. Çok kilo alıp vermiş olan hastaların, derisinde yaygın çatlakları olanların deri elastikiyetleri iyi değildir ve Liposuction için iyi aday değillerdir. Aynı şekilde birden fazla doğum yapmış kadınların karın bölgeleri de Liposuction için sıklıkla uygun değildir.
Liposuction bir zayıflama ameliyatı değildir. Liposuction rejim ve spor ile inceltilemeyen bölgelerdeki sınırlı yağ birikimlerini uzaklaştırmaya yönelik bir işlemdir. İdeal Liposhaping hastası genç, deri elastikiyeti iyi olan ve fazla kilosu olmayan hastalardır. Liposuction kilolu hastalarda da yapılabilir, ancak amaç hastayı zayıflatmak değil, olduğu kiloda daha biçimli bir vücut sağlamak olmalıdır.
Liposhaping işlemi hangi yaşlarda yapılabilir?
Liposhaping genellikle deri elastikiyeti iyi genç ve orta yaşlı hastalarda yapılır. Ancak yaşı ileri de olsa vücut formu iyi, derisi elastik, düzenli spor yapan insanlarda Liposhaping başarılı olabilir.
Liposhaping hangi bölgelere yapılır?
Yağlanma şekilleri cinsiyete ve ırklara göre büyük farklılıklar gösterir. Kadınlarda yağ birikimleri sıklıkla basenlerde, bel çevresinde, göbek altında ve üstünde, bacaklarda ve boyunda olur. Erkeklerde ise göbek ve bel çevresinde, memelerde, boyunda yağlanma olur. Erkeklerin tipik yağlanma şekillerinden birisi de karın içi yağlanmadır.
Yağ enjeksiyonları ise gerekli görülen bölgeler yapılır. En sık kalçalara yapılarak, kalça şekillendirilir ve dikleştirilir. Yine bacak şeklinin düzeltilmesinde, bacak kalınlaştırmalarda, bazen meme büyütme amacı ile yağ enjeksiyonları yapılabilir.
Ameliyat öncesinde neler yapılmalı, neler yapılmamalı?
Liposuction öncesi hastalar mutlaka tartılmalı ve vücut ağırlıkları kaydedilmelidir. Yine işlem öncesi vücut yağ oranlarının belirlenmesi faydalıdır. Ameliyattan sonra da düzenli tartılmaları gerekir.
Liposhaping ameliyatında da tüm ameliyatlarda olduğu gibi 3 hafta öncesinde aspirini ve sigarayı kesmek gerekir. Son 1 haftada kanı sulandırabilecek ilaçlardan ve benzeri maddelerden uzak durulmalıdır.
Kullanılmaması gerekenler ilaçlar:
Apranaks, Voltaren, Vermidon gibi ağrı kesiciler (ağrı kesici gerektiğinde Minoset, Novalgin kullanılabilir).
Ginseng, Ginko Biloba, CO-enzim Q gibi maddeler içeren multivitamin hapları,
Yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği gibi bitkisel ürünler ve tüm zayıflama ürünlerinin tüketimi 7 gün önce durdurulmalıdır.
Liposhaping işlemlerinde anestezi gerekir mi?
Alınacak yağ miktarına ve ameliyat edilecek bölgeye göre değişir. Sınırlı bir bölgede yapılacaksa lokal anestezi ve sakinleştiriciler (sedasyon) altında yapılabilir. Geniş alanda çalışılacaksa genel anestezi gerekir.
Liposhaping işlemi ne kadar sürmektedir?
Çalışılacak alana, alınacak miktara ve yapılacak işleme göre değişir. Küçük bir boyun işlemi yarım saat sürerken, tüm karın, sırt ve bacaklara uygulanacak ayrıntılı bir Liposhaping işlemi beş ila altı saat sürebilir.
Liposhaping işlemi sonrasında neler yaşanır?
Ameliyat bitiminden üç saat sonra yemek yenip, ayağa kalkılabilir. Genellikle altı saat sonra hasta, hastaneden taburcu edilir. Delik yerlerinde küçük pansumanlar bulunur. İlk 24 saat bu dileklerden kanlı bir sıvı sızar. Hasta iki gün sonra banyo yapabilir. Üç gün sonra kontrole gelir ve sonrasında işine dönüp normal günlük aktivitelerine başlayabilir, araba kullanabilir. İlk üç hafta yürüyüş dışında spor yapmaması gerekmektedir. Üçüncü haftanın sonunda korse çıkarılır. Ameliyattan iki hafta sonra hastalar cilt sıkılaşmasının hızlandırılması amacı ile endormolojik tedavilere (lenf drenajı masajı, radyofrekans, LPG) yönlendirilir. Liposuction yapılan bölgelerde ilk üç hafta şişlik ve morluklar olur. Üçüncü haftadan itibaren ödem çözülür, deri yumuşar ve şekil almaya başlar. Dokular son hallerini ancak üç ay sonra alırlar. İşlem yapılan alanlarda ilk haftalar deri duyusunda azalmalar olabilir.
Liposhaping sonrası neler yapılmalıdır?
Ameliyat sonrası ödemin daha hızlı atılabilmesi için erken dönemde bol hareket etmelerini ve bol sıvı tüketmelerini istiyoruz. Liposhaping yapılan alanlarda yoğun nemlendirici kullanılması gerekiyor. İşlemden iki hafta sonra cildi sıkılaştırmak amacı ile endormolojik işlemler yapılır. Bunlar nihai sonucu etkilemese de iyileşmeyi hızlandırırlar. Bu işlemler lenf drenajı masajı, radyofrekans ve LPG uygulamalarıdır. Ameliyat sonrası dönemde hastaların dijital bir tartı ile günlük olarak tartılmaları ve kilolarını kaydetmeleri gerekir.
Liposhaping öncesinde kilo vermek gerekli mi?
Liposhaping çok şişman hastalara yapılmaz. İdeal hasta normal kilosunda olup belli bölgelerde yağ birikimleri olan hastadır. Ancak daha kilolu hastalara da yapılabilir. Hastaların ameliyat öncesi kilo vermeleri istenen bir durumdur. Ancak bu kiloyu koruyamayacaklarsa ve ameliyattan sonra kilo alacaklarsa sonuçlar garanti edilemez. Ben hastalarımdan “koruyabilecekleri en düşük kiloda” olmalarını istiyorum.
Liposuction yapılan bölgeler daha sonra kilo alır mı?
Vücutta ergenlikten sonra yeni yağ hücresi oluşmaz. Bu nedenle Liposhaping sonuçları kalıcıdır. Hasta işlem sonrası kilo alırsa, uygulama yapılan bölge de diğer vücut bölgeleri gibi bir miktar kalınlaşır, ancak hiçbir zaman ameliyat öncesindeki gibi bir yığılma gerçekleşmez.
Liposhaping sonrası başka yerlerden kilo alındığı doğru mu?
Liposhaping sonrası hastalar kilo alırlarsa vücutlarındaki başka bölgelerde yağlanma başlar. Örneğin hasta öncesinde hep basenlerinden ve belinden kilo alıyorsa ve bu bölgelere Liposhaping yapıldıysa, daha sonra kilo aldığında başka bölgeleri, örneğin sırtı, kolları ve bacakları kalınlaşır. Bu nedenle hastalara ameliyat öncesinde kilolarına ömür boyu dikkat etmeleri gerekeceği ayrıntılı bir şekilde anlatılmalıdır. Vücut yağ dağılımında oluşabilecek bu tür değişiklikler küçük alanlarda yapılan Liposhaping işlemleri için geçerli değildir. Kapsamlı bir Liposhaping sonrasında hastalar beslenme şekillerine ve yaşam biçimlerine daha çok dikkat etmek zorundadırlar. Liposhaping işlemi için en kötü aday kilosu sürekli oynayan hastalardır.
Liposhaping ile en fazla kaç litre yağ alınabilir?
Liposhaping işleminin amacı hastayı zayıflatmak değildir. O nedenle litrelerce yağ almak gibi bir amaç da yoktur. Ortalama bir Liposhaping işleminde iki ila dört litre yağ alınır. Bu miktar nadiren beş litreyi geçer. Hastayı riske sokmadan alınabilecek en yüksek yağ miktarı, vücut ağırlığının %10u kadardır. Yani 70 kilogramlık bir hastada yaklaşık yedi litre.
Liposhaping işlemi ağrılı mıdır?
Ağrı işlemin yapıldığı bölgeye göre değişir. En çok ağrıyan yerler; bel ve sırt bölgesidir. Hastalar keskin bir acıdan çok derin bir ağrıdan şikâyet ederler. Liposhaping ağrısı çok hamken ağır spor yaptıktan sonraki ağrıya benzer. Ancak ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol edilebilir ve birkaç gün içerisinde geçer.
Liposhaping işlemi sonrasında korse giymek gerekli midir?
Ameliyatın bitiminde hastaya Liposhaping yapılan tüm alanı kaplayacak şekilde bir korse giydirilir. Bu korsenin yaklaşık üç hafta kullanılması gereklidir. Korse kullanımı ilk hafta sürekli olmalıdır. Sonrasında hastalar çok sıkıldıklarında korseye birkaç saat ara verebilirler.
Liposhaping işlemi sonrası ne tür sorunlar yaşanabilir?
Liposhaping’in yağ embolilerine neden olduğu ve tehlikeli bir işlem olduğuna yönelik yaygın bir kanı olmasına karşın, düzgün yapıldığında ve normal sınırlarda yağ alındığında, bu işlemler son derece güvenlidir. Erken dönemde oluşabilecek ciddi komplikasyonlar arasında kanama, akciğer embolisi, yağ embolisi ve organ yaralanmaları sayılabilir. Yağ embolisi son derece nadirdir.
Liposhaping sonrası daha çok estetik sorunlar yaşanır. Bunlar arasında deride dalgalanmalar ve düzensizlikler, Liposhaping yapılan bölgede çökmeler, deride renk değişiklikleri, vücut kontur bozuklukları sayılabilir. Bu tür sorunların iki önemli sebebi vardır: yöntemin yanlış uygulanması ve gerektiğinden fazla yağ alınması; deri elastikiyetinin kötü olması. Bu tür düzensizliklerin düzeltilmesi zordur ancak imkânsız değildir. Başka yerlerden alınan yağ dokusu ile çukur alanlar doldurulabilir.
High-Definition (Hi-Def) Liposhaping ne demektir?
Hi-Def Liposhaping çok ince ayrıntılar gözetilerek yapılan bir yağ şekillendirme cerrahisidir. Kilosu az olan, düzenli spor yapan ve deri elastikiyeti iyi olan genç hastalara uygulanabilir. Yağlar belli yerlerden alınıp belli bölgelere verilir. Bu yöntemle erkeklerde karın kasları görünümü (6-pack) oluşturulur, kadınlarda kasıklar belirginleştirilir, bel gamzeleri yapılabilir. Karında ve sırtta çekici ışık oyunları gerçekleştirilebilir.
Ultrasonik Liposuction ne demektir?
Liposuction öncesinde cilde açılan deliklerden içeriye ultrasonik enerji ileten borular sokulur ve yağ dokusu parçalanır. İlk kullanılan Ultrasonik Liposuction cihazları cilt yanıklarına yol açtıkları için popüler olmamışlardır. Ancak son dönemde çıkan ve “Vaser” olarak isimlendirilen sistemde bu tür sorunlar oldukça azalmış durumdadır.
Lazer Lipoliz nedir?
Liposuction öncesi küçük deliklerden kanüller sokulur ve yağ dokusuna lazer ile parçalanır. Bu işlemin ardından vakum yardımı ile yağ alınır. Eğer sınırlı alanlarda uygulanacaksa ve çok az miktarda yağ alınacaksa sadece lazer uygulanır ve yağ emilmez, yağın kendi kendine erimesi beklenir. Lazer Lipoliz sistemlerinin en büyük avantajı cildin hızlı sıkılaşmasını sağlamaktır. Özellikle bacak içleri ve boyun gibi cilt gevşekliğinin sorun olduğu ve sınırlı miktarda yağ birikimi olan bölgelerde avantajlıdır. Ancak uzun vadede klasik liposuction ve ultrasonik sistemlere tam bir üstünlüğü gösterilememiştir. En önemli dezavantajı ise yanık riskidir.
Şimdi Randevu Al