instagram
Instagram
dr.gurayyilmaz
whatsapp
Whatsapp
Dr. Güray YILMAZ
Telefon
+90 (505) 814 7055
Email
info@gurayyilmaz.com
Adres
Denizli / Türkiye
Anasayfa
Cerrahi İşlemler
Ameliyatsız İşlemler
İletişim
Hakkımda
Meme Büyütme
Meme Büyütme
Meme Büyütme ameliyatı nedir?
Meme büyütme ameliyatı vücuduna oranla küçük memeleri olan kişilerde normal bir meme görünümü sağlamak amacıyla yapılan ameliyatlardır. Meme büyütme ameliyatları günümüzde yeni nesil silikon protezler kullanılarak son derece konforlu ve güvenli bir şekilde yapılabilir, hastalar kısa sürede günlük hayatlarına dönebilir.
Meme büyütme ameliyatlarında amaç, memeyi sadece büyütmek değil, şekillendirmektir. Konulacak protezin seçiminde hastanın isteklerinin yanı sıra, vücut yapısı, göğüs kafesinin durumu, cilt yapısı gibi faktörler de göz önüne alınır. Yeni kuşak meme protezlerinin çok geniş bir ürün yelpazesi mevcuttur. Eskiden aynı hacimde tek bir protez varken, artık aynı hacimde ama farklı şekil ve boyutlarda çok sayıda protez üretiliyor. Böylelikle her vücut yapısına uygun bir silikon protez bulmak mümkündür.
Kimler meme büyütme ameliyatı için uygundur?
Memeleri küçük olan, doğum sonrası süt verme sonrası memelerinin içi boşalmış kişiler meme büyütme için ideal hastalardır. Orta veya daha büyük memesi olup memelerinde sarkma olan hastalar ise ayrı bir grupta değerlendirilir. Bu tür hastalarda protez konulurken sıklıkla dikleştirme işlemi de yapmak gerekir.
Meme büyütme ameliyatı hangi yaşlarda yapılmalıdır?
Kural olarak memelerin gelişimini tamamlaması beklenir. Özel durumlar dışında 18 yaş öncesinde protez ameliyatları yapılmaz. Meme büyümesi tamamlamış ise 18 yaşından sonra protez ameliyatları gerçekleştirilebilir.
Meme büyütme işlemlerinde ne tür protezler kullanılmaktadır?
Meme büyütme işlemlerinde sıklıkla silikon protezler kullanılır. Silikon protezler ilk üretildikleri zamandan beri büyük bir değişim geçirmişlerdir. Şu an kullanılan beşinci kuşak protezlerdir ve ilk nesil silikonlardan kalan patlama, sızıntı vb. soruna karşı üretici firmalar ömür boyu garanti vermektedirler. Yeni protezlerin özellikleri koheziv, yani akışkanlığı az bir jel içermeleri, protez yüzeylerinin pürtüklü olması, şekillerinin anatomik ya da yuvarlak olması ve vücut içindeyken de şekillerini koruyabilmeleridir. Bir dönem ortaya çıkan tuzlu su ile doldurulmuş protezler ise giderek geçerliliğini yitirmektedir.
Ameliyat öncesinde yapılması gerekenler nelerdir?
Meme ameliyatlarından önce her hastanın mamografi/meme USG çektirmesi gerekir. Memeye yapılan işlem öncesinde elde radyolojik görüntü, sonraki takipler açısından çok önemlidir. Ameliyatın üzerinden 1 yıl geçtiğinde mamografi/meme USG tekrarlanır.
Meme büyütme ameliyatı sonrasında neler yaşanır?
Ameliyat bitiminden 3 saat sonra yemek yenip, ayağa kalkılabilir. Genellikle 24 saat sonra hasta, hastaneden taburcu edilir. Hastanın kesi yerinde küçük bir pansuman olur. İki gün sonra banyo yapabilir. Üç gün sonra kontrole gelir ve sonrasında işine dönüp normal günlük aktivitelerine başlayabilir, araba kullanabilir.
İlk 3 hafta yürüyüş dışında spor yapmamak gerekir. Yine ilk 3 hafta sporcu sütyeninin gece gündüz takılması tavsiye edilir. Üçüncü haftadan sonra kol ve göğüs hareketleri dışında tüm spor aktivitelerini yapabilir. Altıncı haftadan sonra her türlü spor aktiviteleri serbesttir.
Protezler ilk 3 hafta normalden daha yukarıda dururlar ve görüntüleri doğal olmaz. Üçüncü haftadan sonra yumuşamaya ve normal yerlerine inmeye başlarlar. Memeler tam şekillerini ancak 3. ayda alırlar. Sonraki kontroller özel bir durum olmadıkça 3. hafta, 3. ay, 6. ay ve birinci yılın sonunda yapılır. Ameliyat üzerinden bir yıl geçtiğinde kontrol mamografisi/USG çekilir.
Ameliyat sonrası ağrı olur mu?
Protez kas üzerine konulduğunda hemen hemen hiç ağrı olmaz. Kas altı uygulamaları daha ağrılıdır. Ancak ağrıya en aza indirmek için ameliyat sırasında uzun etkili ve güçlü uyuşturucular yapılır. Bunlar sayesinde hasta uyandığında şiddetli bir ağrı hissetmez. Ağrı ertesi gün daha belirgin olur ancak ağrı kesicilerle kontrol edilebilir ve dayanılmaz değildir. Daha sonraki günlerde ağrıdan çok baskı hissi duyulur. Baskı hissi konulan protezin büyüklüğüne ve hasta cildinin gerginliğine bağlı olarak ilk 3 hafta hissedilebilir.
Meme büyütme ameliyatı sonrası iz kalır mı?
Her ameliyat sonrası vücutta bir iz kalır. Ancak meme büyütme ameliyatları izin en az olduğu işlemler arasındadır. Protezi yerleştirmek için 4-5 cm’lik bir kesi yapılır. Protezler meme altından, meme başından ya da koltuk altından konulabilir.
Meme başı uygulamalarında iz daha az kalıyormuş gibi gözükse de, meme dokusunun kesilmesi ve kapsül kontraktürü oranlarının görece daha fazla olması nedeni ile artık meme altı kesileri daha çok tercih edilmektedir. Ayrıca meme başı küçük hastalarda protezler meme başı kesilerinden yerleştirilemez. Son dönemde tüm dünyada en sık meme altı kesileri tercih edilmekte ve en güvenli yaklaşım olarak kabul edilmektedir. Bu iz, tam meme altı kıvrımında kalır. Uzun dönemde tüm izler belirsizleşir ve hastaları rahatsız etmez. Ancak cilt özellikleri nedeni ile yara izleri belirgin kalan hastalarda nadiren iz sorunları yaşanabilir.
Hamile kalınca protezi çıkarmak gerekir mi?
Hamilelik süresince ve emzirme sırasında anne ya da bebek protezden etkilenmez. Ancak hamilelik sonrasında memede sarkma olabilir. Bu durumda süt verme işleminin bitiminden sonra meme toparlama işlemi yapılabilir.
Meme büyütme ameliyatı sonrası hasta, emzirebilir mi?
Yapılan araştırmalar, meme büyütme operasyonlarının emzirme üzerine herhangi bir etkisi olmadığını göstermektedir.
Meme Protezlerinin değişmesi gerekir mi?
Eski protezler için değişme söz konusuydu ve 8-10 yıl içinde değişmeleri gerekirdi. Ancak son yıllarda kullanılan 5. kuşak formstable protezler için bu durum geçerli değildir. Bu protezler ömür boyu kullanılabilir, çok nadiren sorun yaşanır ve değişim yapılır. Protez üreten firmalardan bir kısmı, protezden kaynaklanan herhangi bir sorun yaşanırsa, değişim garantisi vermektedirler
Meme büyütme ameliyatlarında his kaybı olur mu?
Meme başlarında bazen geçici his kayıpları ya da aşırı hassasiyet durumları olabilir. Bu yakınmalar genellikle birkaç ay içerisinde tamamen düzelir. Kalıcı his kayıpları çok nadirdir. His kayıplarının en önemli nedeni aşırı büyük protezlerin kullanılmasıdır. Ayrıca kapsül kontraktürü gelişen hastalarda his kaybı ve ağrı olabilir.
Büyütülen meme son haline ne zaman kavuşur?
Meme büyütme ameliyatlarından hemen sonra, protezler olması gerekenden biraz daha yukarıda dururlar, bu nedenle pek de doğal görünmezler. Üçüncü haftadan sonra yumuşayıp, daha doğal durmaya başlarlar. Bu nedenle, ilk baştaki görünümlerine bakıp endişelenmek yersizdir. Ameliyat sonrası memeler son hallerini üçüncü ayda alırlar.
Şimdi Randevu Al